Benefiční večer pro ITIBO v kině i se zajímavými hosty

Itibo je humanitární projekt zdravotnického zařízení pod záštitou organizace Adra, o.p.s. v jihozápadní části Keni. Je zaměřený na poskytování zdravotní péče lidem ze širokého okolí a na vzdělávání zdravotnického personálu. Financování projektu je zabezpečeno sponzorskými dary, díky kterým již bylo umožněno zrekonstruování zchátralých ambulancí, laboratoře a také vybudování nových částí jako je zubní ambulance, porodnice nebo JIP. Na základě spolupráce s českými lékaři a lékařskými fakultami se do činnosti zapojuje množství lékařů či mediků z ČR. I díky této spolupráci se v Itibu ošetří kolem 9 tisíc pacientů ročně s různým typem zranění, v porodnici se narodí stovky dětí či je zajištěna preventivní stomatologická péče.

„Každý, kdo jednou navštívil Afriku, i když třeba jen jako turista, musí počítat s tím, že zážitky z cesty v něm zanechají hluboké vzpomínky. Tak to bylo i u mě. V roce 1998 jsem jako turista navštívil Keňu a od té doby jsem byl přesvědčený, že se tam musím ještě někdy podívat a zapojit se do humanitární pomoci. Díky kontaktu s organizací Adra ČR v roce 2005 celý projekt započal. Dětem jsme v začátku projektu nebyli schopni pomoci, předali jsme pouze plyšové hračky od českých dárců. Pevně jsme věřili, že s vaší pomocí toto změníme a nejenže děti dostanou plyšáky, ale hlavně léky, které jim zachrání život. Díky vám – sponzorům a drobným dárcům finančních prostředků, již několik let úspěšně ošetřujeme, léčíme a budujeme naše zdravotnické zařízení. Zachráněné životy už nepočítáme v desítkách…,“ říká zakladatel projektu české nemocnice ITIBO v Keni, pardubický zdravotník Aleš Bárta.

V produkci HBO Europe natočila režisérka a kameramanka Olga Špátová dokument „Daleko za sluncem“, který vypráví příběh Aleše Bárty a Itiba. V rámci benefičního večera, který se uskuteční ve čtvrtek 20. dubna od 18:00 hod. v kině, uvede film osobně autorka Olga Špátová. Následovat bude beseda s Alešem Bártou, s vrchní sestrou Kardiologické kliniky Pardubické nemocnice Jiřinou Špelinovou a také se studentem 6. roč. Lékařské fakulty UK z Heřmanova Městce Pavlem Kabelem. V rámci večera vystoupí také s africkými spirituály soubor studentů Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi Kiesse Nzamba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *